Det går verkligen att ta betalt för en relativt enkel hink med tappkran att använda för inomhuskomposten (bokashi). Jag hade tänkt köpa en sådan bokashi-hink men vi är en stor familj (8 personer) och det blev ju hutlöst dyrt då vi behöver minst 3 st hinkar. Med ett startpaket för komposthinken (2 st), kompostströ samt en extrahink landade det på drygt 1 500 kr. Det är nästan ocker skulle jag säga. Kostnadsmedveten som man är fick det bli att göra själv istället. Hur svårt kan det vara?

Material som behövs till för att göra en egen bokashi-hink med tappkran

Jag köpte allt, förutom tappkranarna, för komposthinkarna på Biltema. Detta är det som behövs:

Locket sluter väldigt bra och vi upplever inte att det läcker då hinkarna som står och vilar inte luktar. Det bästa, och det jag trodde jag skulle behöva lägga mest jobb på, var att hitta något för att separera lakvattnet. Hinkarna på Biltema är designade för bilvård och då finns en smutsavskiljare att köpa till. Ett litet platsnät man lägger i botten som då skapar ett utrymme under för att egentligen separera ut grus så man inte repar lacken på bilen men för mitt projekt med en komposthink är den också perfekt. Lägger den i botten, på med lite tidningspapper och vips så separeras lakvattnet.

Hittade sedan tappkranarna på en butik som är specialiserade på hembryggning av öl m.m. Dom kranarna var perfekta. Dom man kan köpa på tex Biltema och är gjorda för vattendunkar är för stora tycker jag (men dom funkar ju såklart också).

Så bara borra upp ett hål i hinken (25mm), skruva fast tappkranen och vips har du en bokashi-hink som kostar dig dryga 100-lappen. Du sparar 400 kr som man istället kan lägga på något roligare än en komposthink.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *