Tips på hur man kan bygga ett eget växthus

Ni som följer mig på @grubbevagen har ju i delar sett hur vårt växthus vuxit fram. Tänkte jag skulle skriva ihop en lite mer utförlig ”hur vi gjorde” här på bloggen. Och det läser du nu. Ber redan nu om ursäkt för att det blev lite långt 🙂

Planering för att bygga växthuset var för oss helt avgörande.

Redan för ett år sedan bestämde vi oss för att vi ville, så småningom, ha ett eget växthus. Vi visste också att vi inte vill köpa ett färdigt. Båda pga den höga kostnaden och för att vi då får ett färdigt paket med liten möjligheten till egen design.

Att bygga ett växthus som vi gjort kräver en del planering. Först och främst behövde vi lösa fönster och glasfrågan. Det är ju de facto den stora kostnaden i att bygga ett eget växthus. Vi kom på att vi kunde prova annonsera i den lokala morgontidningen och efterlysa gamla fönster. Vi är ofta på återvinningen och där slänga det gamla fönster i parti och minut så det borde inte vara så svårt.

Egentligen var vi inte förvånade men vi fick otroligt många som hörde av sig. Folk som renoverat och faktiskt sparat eller inte hunnit iväg på tippen. Alla ville bara bli av med dom så mot upphämtning så fick vi ta dom fönster dom hade. Än äldre herre hade nyligen renoverat en stor gård strax utanför stan. Det var säkert 30-35 stora dubbelglas fönster av lite äldre modell. Alla var i exakt samma storlek. Jackpot! Nu hade vi alla fönster, och mer där till, som vi behövde till växthuset.

Sen blev det höst och vinter. Vi fick försöka täcka alla fönster så gott vi kunde genom att ställa dom på gamla pallar och spänna en presenning ovanför. Dom klarade det ganska bra. Några var redan i ganska dåligt skick (han hade ju bytt fönster av en anledning) men vad vi kunde se blev dom i alla fall inte sämre under den perioden.

Gör en ritning på växthuset

Hela vintern kunde vi då planera, designa och göra ritningen. Jag använder och har självlärt mig SketchUp. jag rekommendera ALLA att faktiskt göra det. Allt blir så otroligt mycket enklare. Men är man duktig med papper, penna och linjal funkar det ju precis lika bra. För mig funkar detta bäst och en ritning när jag väl börjar bygga är ett måste!

Eftersom vi fick tag i dubbelglas-fönster fick vi ju således ut två karmar med glas av varje fönster. Däremot är det så att inre karmen alltid är lite mindre än yttre karmen. Så steg 1 var att kapa ned alla karmar till samma storlek. Och detta jobb kunde vi också göra när det inte var byggväder ute än.

Gjuta grunden till växthuset

Som man kan se i våra ritningar ovan så valde vi att ha en låg mur på växthuset. Eftersom växthuset helt och hållet är anpassat efter fönsterkarmarna så behövde vi få upp dom lite från marken. Då blev det både praktiskt och snyggt att mura upp växthuset en liten bit. För att undvika sättningar och andra tråkigheter så gjöt vi en klack. Vi grävde bara ut det nödvända (vi har bara sand och åter sand under matjorden), packade sanden under och la sedan dit den gjutform jag slagit ihop.

Låg mur av lecablock

Jag var väldigt noga att väga in gjutformen så att resten av arbetet uppåt skulle bli så lätt som möjligt. Sen blev det inte 100% rakt överallt men i stort kunde vi mura dom två varv vi hade tänkt utan så värst mycket korrigering. Jag använde en lasermätare först på andra varvet för att få det exakt i våg överallt.

Vi murade med de smalaste lecablocken vi kunde hitta. Dessa är 90mm breda.

Regelverket för växthuset

Att få spika ihop reglarna på platt mark utanför vårt garage var som en dröm. Hade alla verktyg i direkt anslutning men ändå nervöst när man skulle ställa första väggen på plats. Har vi mätt, gjutit och murat allt korrekt nu… I övrigt inga konstigheter med regelverket. Vi såg till att lägga takpapp mellan syllen och lecablocken. När vi hade skruvat ihop tre väggar så justerade vi in alla i lod och satte fast med tillfälliga snedstävor.

Tillverka takåsarna var det som tog mest tid och krävde mest ansträning. Det var lite pill med att jacka ur dom rätt så dom ligger an korrekt mot takbalken och bärlisten. Behövde även såga till lister som vi limmade och spikade fast i åsarna. Mot dessa lister kommer takfönstren ligga.

Börja montera in fönster

När så större delen av regelstommen var på plats (saknade takåsarna här än men dom var under tillverkning) så började vi montera in fönstren. Det var hyggligt nervöst om alla skulle passa. Dom flesta gjorde det, på en eller två vi behövde handhyvla bort lite lite grann för att få dom på plats. Till en början satt vi bara tillfälligt fast fönstren. Vi jobbade sedan parallellt med målning och fortsatt byggnation.

Tillverka egna fönster till växthus

På framsidan av växthuset fick vi fyra triangelformade gluggar och på baksidan två större triangelformade gluggar. Till dom här gluggarna fick vi tillverka egna fönster. Jag gjorde det så enkelt jag bara kunde komma på och gjorde fönsterkarmarna i tre lager. Klöv till lister från spillvirke i samma bred som alla andra fönsterkarmar vi monterade in. Den list som ska ligga i mitten gjorde jag ca 8mm smalare än dom två yttre lagren. Detta för att här ska själva glaset in och behöver en fals att ligga mot. Sen var det ”bara” att pussla ihop det i rätt mått vilket var lättare sagt än gjort. Rätt bökiga vinklar. Mitt råd – mät två gånger kapa en gång. 🙂 Men när jag väl fått ihop allt så gjorde vi det ännu lättare för oss. Istället för att använda vanlig glas så köpte vi plastglas. Av två anledningar. 1. Det går inte sönder på samma sätt vilket vi tyvärr räknar med kommer hända på våra vanliga fönster. 2. Man kapar till dom direkt i bordsågen och slipper besväret att skära glas. Något iaf jag inte gör speciellt bra. 1 av 3 brukar bli rätt då.

Allt limmades ihop och fästes med träplugg. Vi får se vad vi får för hållbarhet på dom här. Vi oljade in dom med linolja men vad ska det hjälpa när kvaliten på ämnet är lite sisådär..

Taklagsfest!

Som man kan se på bilden ovan så förbereder vi för att putsa muren. Vi satte putsnät (fy f*n vilket jobb det var) både på in- och utsidan. Sen var det bra teamwork när vi skulle ”kasta” putsen. Riktigt roligt och även fast vi är nybörjare på det blev slutresultatet bra. Men gissningsvis tog det oss 4-5 gånger så lång tid som för ett proffs.

Montering av fönster i växthuset

Så efter putsning var klar, och lite annat, så blev det dags att montera fönstren. Vi valde den enkla lösningen att listerna som vi sätter utan på reglarna skulle vara dom som fäster fönstren på plats. Listerna döljer också då alla glipor mellan reglar och karmarna. Vi har alltså monterat listerna och sedan skruvat fast fönsterna i dom. Viktiga har bara varit att det ska vara luft under fönsterkarmarna. Detta så det inte samlas vatten där och nedre fönsterkarmen ruttnat, tack @gantelius_fonsterhantverk.

Montering av takfönster i växthuset

Så blev det tillslut dags för att sätta dit fönstren. Som jag beskrev ovan så fäste vi lister/anhåll på takåsarna som fönstren ska ligga på och skruvas fast i. Här blir det inte som på väggfönstren att vi skruvar fast karmarna i dom yttre listerna utan infrån. Detta av den enkla anledning att göra det ovan ifrån blir hemskt bökigt. Men dom får såklart utvända lister dom här takfönstren.

Automatiska fönsteröppnare

Vi funderade länge på hur vi skulle lösa det här med fönster som öppnas med automatik när det blir varmt. Det finns ju i alla växthus. Först hade vi tänkt göra takfönstren öppningsbara men att köpa en fjäder som orkar lyfta dom blev rätt dyrt. Så vi tänkte om. Vi gjorde istället dom två triangelfönstren på baksidan och köpte bara en sån vanlig (och billig) automatiskt fönsteröppnare. Och det blev riktigt bra!

Och vips så blev vårt växthus klart!

Skulle vi kunna ett till växthus?

Ja! Det var ett väldigt roligt projekt. Visst var det svårt och ibland ville man bara ge upp men i det stora hela gick det bra. Vissa saker är vi fortfarande osäkra på. Tex hur kommer taket (glaset) hålla för snön i vinter. På vissa ställen finns det risk att det samlas vatten lite för länge, kommer vi få problem där? Det är dock frågor som tiden får utvisa och ev. problem som uppstår får vi hantera. Vi har iaf ett helt unikt växthus och vi har hunnit skörda flera kilo tomater och vi håller tummarna att våra majskolvar hinner mogna innan frosten kommer. Har ni någon fråga så skriv i kommentarerna eller fråga på instagram.

Delta i diskussionen

5 kommentarer

    1. Det är ca 3,6 x 2,4 m och än så länge tycker vi det är helt lagom. Nu hann vi inte odla så mycket förra året så kanske vi ser annorlunda på det efter den kommande sommaren men hoppas inte. Vi hade inte heller möjlighet att bygga större än så.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *