Tips på en egen markstamp

Som vi inte har nog med projekt igång så ska vi förbereda för ett växthus också. Ska berätta mer om det senare. Men jag tänkte tipsa om hur man kan göra en egen markstampare (markvibrator fast manuell).

Denna fick jag låna av grannen som svetsat fast två armeringsjärn på en gammal vikt med platt botten. 15 kilo väger själva vikten. Funkar fantastiskt bra även om man får en jävulsk träningsverk efter. Men helt gratis träning! Vikter brukar man snubbla över på loppisar under sommaren så håll utkik.

Infälld strömbrytare i timmervägg

När vi nu håller på med garderober på andra sidan i rummet så stötte vi direkt på patrull. På den väggen där det kommer bli garderob när vi är klara sitter strömbrytaren för taklamporna. Blir inte särskilt praktiskt om man måste krypa in i garderoben för att slå av och på lyset!

Så jag fick bli elektriker för en dag och flytta ut strömbrytaren och enda alternativet till vart den ska sitta är på timmerväggen. Jag gjorde så att jag fräste ut ett litet spår mellan stockarna och drog ny kabel där. Inte så djupt utan bara så att kabeln skulle rymmas. Sen tätade jag men det som vi hade tillgängligt – träfiberisolering. Måste säga att både infällningen i timmerstocken och tätningen blev bra. Kabeln syns inte och tätningen blev naturlig. Tänker jag ska byta till lindrev men det var slut hemma. Note to self; beställ mer lindrev, alltid bra att ha hemma.

Hålet för själva uttaget gjordes bara med en vanlig dosfräs som jag borrade in tillräckligt djupt. Sen fram med stämjärn och jacka ur. När det var klart kunde jag borra från den urtagna hålet till det lilla spår jag gjort med en sökarborr (om det heter så).

Snudd på klara

Nu är vi snudd på klara med garderoberna på första sidan. På motsatt sida av rummet ska en identisk lösning byggas. Också. Det som återstår, och syns i bilden, är att slipa och måla över spackel- och fogrester då vi gjort sista putsningarna. Tyvärr är mitt hantverk inte så pass bra ännu att jag klarar mig helt utan att foga. Men det blir bättre och bättre för varje bygge som görs.

Så här mysigt har våra barn nu när det ligger och spela tv-spel. Här har det ibland legat en 4-5 barn samtidigt. Fönstret vetter mot vår innergård så dom får en fin utsikt och kan hålla koll på oss vuxna när vi är ute o jobbar.

Dörrarna gjorde vi med överbliven takpanel som vi hade liggande. Den var relativt tunn så för att undvika att få dörren att slå sig använde vi oss av en mdf-skiva på 16mm som baksida. Får se om den står emot ev. vridningar i träet.

För att bryta av lite så använde vi samma panel till baksidan av tv-skåpet. Alla kablar går genom baksidan och in i garderoben. Där har vi själva tv-spelet och samlar alla sladdar. Förstår inte hur det kan bli så mycket sladdar överallt!

Nu drar vi igång med en identiskt bygge på andra sidan av rummet. Där vetter fönster norr och vi kommer inte ha en tv där. Där blir dagbädden mer bara för häng och att ligga och läsa. Men det blir två identiska garderober på vardera sida.

Spackling och inbyggda tv bänken

Då var allt gips på plats men inte helt utan problem. När vi började så var jag väldigt övertygad om att vi bara skulle göra vanliga dörrar. Dvs raka hörn utan något speciellt. Så fel jag hade.

Det syntes även i mitt förra inlägg att det skulle vara välvda dörrar till garderoben. Just där och då hade det väl inte slagit mig exakt hur bökigt det skulle bli att få till..
Till att börja med hade jag inte anpassat regelverket för det så det var något jag fick lösa i efterhand. Sen är det ju listerna i dörrposten som måste bli lite snyggare än vad dom är nu. Jag har aldrig basat trä förut så då fick man prova det också 🙂

Jag gjorde det jag trodde skulle bli enklast att göra och det funkade! Jag klöv upp ämnet i relativt tunna skikt, ca 9mm tjocka. Eftersom valvet inte är så stort kunde jag göra själva basningen över en stor kastrull bara. Tog lite tid att få dem tillräckligt mjuka men efter en stund så kunde jag börja böja i en form jag gjort i ordning. Så jag böjde dom i formen och limmade ihop två stycken. Behövde inte mer tjocklek än så. Sen kan man ju önska att jag hade mer kvistfritt material för några höll inte i böjningen men hade inte räknat med annat heller.

Här är även den numera ”klara” infällda TV bänken som blev riktigt bra. TVn passade bara fint. Nu ska det fogas, slipas och målas lite. Måste även ta upp ett hål för att dra igenom ström- och internetkablar.

Bygga garderober – Del 2

Innan vi börjar sätta skivor och klä in garderobsbyggena så måste vi sätta in hyllor. Vi gjorde enkla fasta hyllor i 16mm mdf. För att få dom lite stilare (dom ska målas innan allt är klart) satte vi en enkel list på framsidan.

I form och funktion väldigt enkla. Bara en 45×45 regel på timmerväggen och en i stommen. Enkelt och smidigt.

När hyllorna väl var på plats kunde vi börja sätta OSB och gipsskivorna. I den vänstra garderoben kommer vi enbart ha en klädstång och inte hyllplan. Stången kan vi montera in senare så den får vänta.

Som syns så fick vi till profilen mot gipsväggarna helt ok. Jag klarar inte av att få det 100% korrekt och helt klaff mot timmervägg och lister, är det någon som kan det? Efter gipsskivorna är på plats kommer vi gå med Gypsum och täta så det blir helt tajt.

Även skivan för dagbädden är på plats. Just nu är den inte monterad utan bara ditlagd. I den ska vi kapa ur en bit som vi sätter gångjärn på så vi får lite förvaring under dagbädden också. Den kommer ligga mellan dom två reglarna vi satte, syns här hur vi tänkt.

Det börjar synas hur slutresultatet ska bli. Man är alltid nervös när man börjar för själva process till slutgiltigt resultat är sällan vackert…

Bygga garderober – Del 1

En västerbottensgård är fantastisk på många sätt men en utmaning är att dom är långsmala. Det gör det lite knepigt att placera ut både rum och förvaringsmöjligheter. Det blir tillslut bara massa korridorer av allt. Sen att vi på övervåningen har ett snedtak omöjliggör någon standard lösning som att bara åka och köpa, montera och ställa på plats. Så det blir till att bygga själv.

Här är tanken att det ska bli en garderob till vänster om fönstret, en dagbädd under fönstret, och en garderob till höger (syns inte i bild). Nere till höger syns det hur vi nyligen har dragit nätverkskablar i hela huset. Ett projekt i sig som tog mycket tid. Man tycker ju att vi borde tänkt på det när vi gjorde om hela övervåningen…

Vi vill göra så liten påverkan på golv, tak och lister som vi kan. Rätt var det är (jag känner min bättre hälft) så ska detta bort och något nytt ska byggas istället. Så jag undviker att förstöra lister och får istället lägga lite kärlek på att kapa ut skivorna rätt. Det är ändå så knepigt det bara kan bli i och med timmerväggarna på sidorna – dom är inte direkt släta..

Regelverket är nu i stort sätt klart. En garderob till vänster, en till höger och en dagbädd med förvaringsmöjligheter under klar för att sätta skivor. Tanken är att det här utrymmen ska bli lite tvspels-häng-utrymme. Så vi ska bygga in tvbänken i garderoben till vänster.

Så här! Den är inte färdigmonterad här utan vi testar av att vi räknat allt rätt så TV faktiskt ryms här. Men det gjorde den 🙂

Nästa moment blir att sätta skivor. OSB och gipsskivor.

Pris per dosa när jag gör eget snus

Började göra eget snus mest för att jag tyckte det var roligt – inte för att det blir billigare än att köpa över disk. När jag väl började läsa på om det så är det numera inte speciellt svårt. Med internet nära till hands så kan man enkelt köpa både tobak, essenser/aromer och alla kemikalier som behövs. Själva processen att göra eget snus kan ni läsa om bl.a här.

Pris för en stock snus när man gör det själv

En normal snussats ger ganska precis 2 000 gram färdigt snus. Om man går och köper en dosa snus i butiken idag får man 42 gram snus för typ 60 spänn *huvva*. Så på en sats snus blir det tillslut 46-48 dosor snus om man jämför vikten på en man köper över disk.

En normal sats egentillverkad snus går lös på 426 kr i enklaste formen. Det är oftast den typen av snus jag tillverkar och då behövs bara tobak, arom och kemikalier. Det köper man allt färdigkomponerat. Tobaken kostar 329 kr och kemikalierna/aromerna 97 kr. Detta i skrivandets stund. Totalt 426 kr. Sen tillkommer ca 100kr i frakt om man inte köper stora mängder. Så jag tar med den kostanden också. Totalt alltså 526 kr för 2 kg snus. Per snusdosa blir det då 10,95 kr – 11,5 kr per dosa beroende på hur många dosor man får ut. En stock snus som man gör själv kostar alltså som mest 115 kr!

Man sparar en hel del pengar på ett år genom att göra eget snus

Jag behöver göra en sats snus varann månad ungefär. Att köpa en dosa General Lössnus på min lokala ICA butik kostar 56,90:- idag. Om jag räknar lite grovt gör jag av med 276 dosor snus på ett år. Det skulle kostat mig 15 704kr att köpa på ICA. När jag gör det själv kostar det 3 156 kr. Jag sparar 12 548 kr per år att göra mitt eget snus! Det är inte kattskit. Och min instas är relativt liten, du kan läsa om processen här.

Gör du eget snus? Skriv gärna en kommentar om dina erfarenheter. Funderar du på att göra eget snus, skriv också en kommenterar om du har några frågor.

Göra eget snus i tryckkokare – Smaksatt med Jack Daniels

Sen en ganska lång tid tillbaka har jag gjort mitt eget snus. Har inte gått så långt att jag odlar min egen tobak utan det köper jag färdigt från Kungssnus. Har alltid bara köpt en vanlig tobakssats (medium mald) och sen S:t Bernads färdiga essenssats som även innehåller lite mer kemikalier som behövs. Relativt snabbt o enkelt får jag ihop 2 kg snus med liten ansträngning. Denna gång tänkte jag däremot prova något nytt.

Egentillverkad snus med smak av Jack Daniels 🙂

Gillar att prova nya saker och nya smaker. Läste ett recept på Kungssnus som innefattar både 350ml Jack Daniels och rostat amerikans ek. Tänkte genast att – det där måste jag prova.

Så jag beställde hem allt som behövdes och tog en vända på Systembolaget.

Jag tillverkar alltid mitt snus i tryckkokare. Det går relativt snabbt men framförallt så luktar det inte. Iaf inte så mycket jämfört med att göra det i ugnen. Processen är rätt enkelt. Börja att blanda ihop salt, vatten och tobak. Denna gång även då rostad amerikansk ek. Jag har även i natriumkarbonat under värmeprocessen. Det luktar lite mer då men alternativet att hälla i det under bearbetningen efter är värre. Luktar väldigt kraftigt då och samtidigt kan jag inte ställa min assistent under fläkten. Men tryckkokare står naturligt under köksfläkten och då gör det inte så mycket att det luktar lite mer.

Vanligtvis fyller jag upp dem torra ingredienser med vatten till en totalvikt på 1650gr. Denna sats så ska jag fylla upp med 35cl Jack Daniels efter värmebehandlingen så jag gick på 1600 i totalvikt under värmebehandlingen av mitt snus.

Jag låter det stå 4.5-5 timmar i tryckkokaren. Måste ha i minst 1-1.5 l vatten i tryckkokaren så den inte kokar torrt mot slutet. Så igår efter middagen blandade jag ihop allt och la i snuset i tryckkokaren och där fick den stå medan jag gjorde annat.

När värmebehandlingen är klar ställer jag jag kastrullen (den som står i tryckkokaren) i vår matkällare för att svalna över natten. När allt har svalnat så väger jag snuset igen bara för dubbelkolla. Sen väger jag upp grundaromen, essens (denna gång då Jack Daniels) och vatten till en slutvikt på 2000gr. Låter det köra ett tag i assistenten sen häller jag i Gummi Arabicum och kör allt i 20 min till.

När allt detta är klart får snuset vila ett par veckor, i bästa fall 🙂 Ibland är det kris o då blir det dagar men det är inte att rekommendera. Det blir lite fel i pH halten då och kan vara irriterande för tandköttet. Så bästa är att göra snus med framförhållning så det får vila till sig ordentligt innan det ska in under läppen.

Jag återkommer/uppdaterar med en recension på mitt hemmagjorda snus smaksatt med Jack Daniels och hårt rostad amerikans ek.

Session duration grouped as in Google Analytics for Data Studio

Here is a tip for how to group Session Duration in Google Data Studio the same way as the are grouped in Google Analytics report.

Google Analytics -> Audience -> Behavior

To make this graph in google data studio you need to create an new dimension that groups seconds the same as the report in Google Analytics. I mainly use Supermetrics as a connector so my metric and dimension may have a slightly different name that if you connect directly to Google Analytics from Data Studio. But I’m sure you get the grasp of it.

For start you have to locate this dimension in your data source. You could perhaps use the metric ’Avg. session length (min)’, but create a new metric and convert it to seconds and then change it to a dimension. I used this dimension so I don’t get an average value. Just click the dots and ’duplicate’.

When you have done so change it from text to number.

Now you have a dimension to start work with and we have to group it the way we would like to present it.

Just click ”add a new field”. Name it what you want and write this code

Or just copy paste my code but it reqiures that you have named your dimension the same way.

CASE
when Session length - number <10 then "0001-0010"
when Session length - number > 10 and Session length - number <30 then "0011-0030"
when Session length - number > 30 and Session length - number <60 then "0031-0060"
when Session length - number > 60 and Session length - number <180 then "0061-0180"
when Session length - number > 180 and Session length - number <600 then "0181-0600"
when Session length - number > 600 and Session length - number <1800 then "0601-1800"
when Session length - number > 1800 then "1800+"
else "other"
END

Done! Just add an Table chart in Google Data Studio and use the session duration dimension you just created. Or any other chart type you would like to present Session Duration data in. Just like it is presented in Google Analytics but now it’s in your Google Data Studio report.

Rivning av Griba möbler – och vi räddar några fönster

Lite sorgligt är det allt när stadsbilden förändras och gamla hus får vika undan för nya hemska punkthus. Tyvärr fanns det väl inte mycket att göra åt en sånt stort bygge som Griba Möbler i Umeå huserade i. Trist men var ju inget oväntat att små lokala aktörer skulle duka under när bjässar som IKEA gör intåg på den lokala spelplanen.

Rivningen av Griba möbler

Den har varit på gång länge nu och jag cyklar förbi där varje dag på väg och på väg hem från jobbet. Och jag har sneglat varje dag på dem gamla stora skyltfönstren och undrat vad som ska hända med dom.

Nu blev det så otroligt lyckat att grannen ringde mig häromkväll – också en lite byggnadsvårdsnörd – och berättade att han hade fått ok på att rädda det som räddas kan. Dagen efter skulle resten av huset rivas ned. Han fixade inte att göra allt själv så mot ersättning, dvs vi delar på allt, så erbjöd ju jag mig såklart att hjälpa till. Sagt och gjort – ut i minus 21 grader kl 19.30 på kvällen och börja riva!

Ovan ser ni vart fönstren satt och kanske får en uppfattning om hur STORA dom här skyltfönstren faktiskt är. Men med sticksåg, bräckjärn o hammare gick det faktiskt relativt smärtfritt att få lös dom i ett stycke.

Exakt så här stora är dom. Vi misstänker att innerglasen kan vara kulturglas, det har sett ut så när man ser dom på håll men vi är inte helt säkra. Det jag vet med säkerhet är att jobbet att rädda fönstren kostade mig ett uppsvullet knä. Måste smällt i det men framförallt tog det stryk av stå på knä i snön och riva fodret. Inte nyttigt. Men nu står dom här! Tanken är att dom ska användas till vårt orangeri och det som blir över kommer vi använda för att rädda andra gamla fönster vi har.

Återbruk i bästa bemärkelsen!