Tips på hur man kan bygga ett eget växthus

Ni som följer mig på @grubbevagen har ju i delar sett hur vårt växthus vuxit fram. Tänkte jag skulle skriva ihop en lite mer utförlig ”hur vi gjorde” här på bloggen. Och det läser du nu. Ber redan nu om ursäkt för att det blev lite långt 🙂

Planering för att bygga växthuset var för oss helt avgörande.

Redan för ett år sedan bestämde vi oss för att vi ville, så småningom, ha ett eget växthus. Vi visste också att vi inte vill köpa ett färdigt. Båda pga den höga kostnaden och för att vi då får ett färdigt paket med liten möjligheten till egen design.

Att bygga ett växthus som vi gjort kräver en del planering. Först och främst behövde vi lösa fönster och glasfrågan. Det är ju de facto den stora kostnaden i att bygga ett eget växthus. Vi kom på att vi kunde prova annonsera i den lokala morgontidningen och efterlysa gamla fönster. Vi är ofta på återvinningen och där slänga det gamla fönster i parti och minut så det borde inte vara så svårt.

Egentligen var vi inte förvånade men vi fick otroligt många som hörde av sig. Folk som renoverat och faktiskt sparat eller inte hunnit iväg på tippen. Alla ville bara bli av med dom så mot upphämtning så fick vi ta dom fönster dom hade. Än äldre herre hade nyligen renoverat en stor gård strax utanför stan. Det var säkert 30-35 stora dubbelglas fönster av lite äldre modell. Alla var i exakt samma storlek. Jackpot! Nu hade vi alla fönster, och mer där till, som vi behövde till växthuset.

Sen blev det höst och vinter. Vi fick försöka täcka alla fönster så gott vi kunde genom att ställa dom på gamla pallar och spänna en presenning ovanför. Dom klarade det ganska bra. Några var redan i ganska dåligt skick (han hade ju bytt fönster av en anledning) men vad vi kunde se blev dom i alla fall inte sämre under den perioden.

Gör en ritning på växthuset

Hela vintern kunde vi då planera, designa och göra ritningen. Jag använder och har självlärt mig SketchUp. jag rekommendera ALLA att faktiskt göra det. Allt blir så otroligt mycket enklare. Men är man duktig med papper, penna och linjal funkar det ju precis lika bra. För mig funkar detta bäst och en ritning när jag väl börjar bygga är ett måste!

Eftersom vi fick tag i dubbelglas-fönster fick vi ju således ut två karmar med glas av varje fönster. Däremot är det så att inre karmen alltid är lite mindre än yttre karmen. Så steg 1 var att kapa ned alla karmar till samma storlek. Och detta jobb kunde vi också göra när det inte var byggväder ute än.

Gjuta grunden till växthuset

Som man kan se i våra ritningar ovan så valde vi att ha en låg mur på växthuset. Eftersom växthuset helt och hållet är anpassat efter fönsterkarmarna så behövde vi få upp dom lite från marken. Då blev det både praktiskt och snyggt att mura upp växthuset en liten bit. För att undvika sättningar och andra tråkigheter så gjöt vi en klack. Vi grävde bara ut det nödvända (vi har bara sand och åter sand under matjorden), packade sanden under och la sedan dit den gjutform jag slagit ihop.

Låg mur av lecablock

Jag var väldigt noga att väga in gjutformen så att resten av arbetet uppåt skulle bli så lätt som möjligt. Sen blev det inte 100% rakt överallt men i stort kunde vi mura dom två varv vi hade tänkt utan så värst mycket korrigering. Jag använde en lasermätare först på andra varvet för att få det exakt i våg överallt.

Vi murade med de smalaste lecablocken vi kunde hitta. Dessa är 90mm breda.

Regelverket för växthuset

Att få spika ihop reglarna på platt mark utanför vårt garage var som en dröm. Hade alla verktyg i direkt anslutning men ändå nervöst när man skulle ställa första väggen på plats. Har vi mätt, gjutit och murat allt korrekt nu… I övrigt inga konstigheter med regelverket. Vi såg till att lägga takpapp mellan syllen och lecablocken. När vi hade skruvat ihop tre väggar så justerade vi in alla i lod och satte fast med tillfälliga snedstävor.

Tillverka takåsarna var det som tog mest tid och krävde mest ansträning. Det var lite pill med att jacka ur dom rätt så dom ligger an korrekt mot takbalken och bärlisten. Behövde även såga till lister som vi limmade och spikade fast i åsarna. Mot dessa lister kommer takfönstren ligga.

Börja montera in fönster

När så större delen av regelstommen var på plats (saknade takåsarna här än men dom var under tillverkning) så började vi montera in fönstren. Det var hyggligt nervöst om alla skulle passa. Dom flesta gjorde det, på en eller två vi behövde handhyvla bort lite lite grann för att få dom på plats. Till en början satt vi bara tillfälligt fast fönstren. Vi jobbade sedan parallellt med målning och fortsatt byggnation.

Tillverka egna fönster till växthus

På framsidan av växthuset fick vi fyra triangelformade gluggar och på baksidan två större triangelformade gluggar. Till dom här gluggarna fick vi tillverka egna fönster. Jag gjorde det så enkelt jag bara kunde komma på och gjorde fönsterkarmarna i tre lager. Klöv till lister från spillvirke i samma bred som alla andra fönsterkarmar vi monterade in. Den list som ska ligga i mitten gjorde jag ca 8mm smalare än dom två yttre lagren. Detta för att här ska själva glaset in och behöver en fals att ligga mot. Sen var det ”bara” att pussla ihop det i rätt mått vilket var lättare sagt än gjort. Rätt bökiga vinklar. Mitt råd – mät två gånger kapa en gång. 🙂 Men när jag väl fått ihop allt så gjorde vi det ännu lättare för oss. Istället för att använda vanlig glas så köpte vi plastglas. Av två anledningar. 1. Det går inte sönder på samma sätt vilket vi tyvärr räknar med kommer hända på våra vanliga fönster. 2. Man kapar till dom direkt i bordsågen och slipper besväret att skära glas. Något iaf jag inte gör speciellt bra. 1 av 3 brukar bli rätt då.

Allt limmades ihop och fästes med träplugg. Vi får se vad vi får för hållbarhet på dom här. Vi oljade in dom med linolja men vad ska det hjälpa när kvaliten på ämnet är lite sisådär..

Taklagsfest!

Som man kan se på bilden ovan så förbereder vi för att putsa muren. Vi satte putsnät (fy f*n vilket jobb det var) både på in- och utsidan. Sen var det bra teamwork när vi skulle ”kasta” putsen. Riktigt roligt och även fast vi är nybörjare på det blev slutresultatet bra. Men gissningsvis tog det oss 4-5 gånger så lång tid som för ett proffs.

Montering av fönster i växthuset

Så efter putsning var klar, och lite annat, så blev det dags att montera fönstren. Vi valde den enkla lösningen att listerna som vi sätter utan på reglarna skulle vara dom som fäster fönstren på plats. Listerna döljer också då alla glipor mellan reglar och karmarna. Vi har alltså monterat listerna och sedan skruvat fast fönsterna i dom. Viktiga har bara varit att det ska vara luft under fönsterkarmarna. Detta så det inte samlas vatten där och nedre fönsterkarmen ruttnat, tack @gantelius_fonsterhantverk.

Montering av takfönster i växthuset

Så blev det tillslut dags för att sätta dit fönstren. Som jag beskrev ovan så fäste vi lister/anhåll på takåsarna som fönstren ska ligga på och skruvas fast i. Här blir det inte som på väggfönstren att vi skruvar fast karmarna i dom yttre listerna utan infrån. Detta av den enkla anledning att göra det ovan ifrån blir hemskt bökigt. Men dom får såklart utvända lister dom här takfönstren.

Automatiska fönsteröppnare

Vi funderade länge på hur vi skulle lösa det här med fönster som öppnas med automatik när det blir varmt. Det finns ju i alla växthus. Först hade vi tänkt göra takfönstren öppningsbara men att köpa en fjäder som orkar lyfta dom blev rätt dyrt. Så vi tänkte om. Vi gjorde istället dom två triangelfönstren på baksidan och köpte bara en sån vanlig (och billig) automatiskt fönsteröppnare. Och det blev riktigt bra!

Och vips så blev vårt växthus klart!

Skulle vi kunna ett till växthus?

Ja! Det var ett väldigt roligt projekt. Visst var det svårt och ibland ville man bara ge upp men i det stora hela gick det bra. Vissa saker är vi fortfarande osäkra på. Tex hur kommer taket (glaset) hålla för snön i vinter. På vissa ställen finns det risk att det samlas vatten lite för länge, kommer vi få problem där? Det är dock frågor som tiden får utvisa och ev. problem som uppstår får vi hantera. Vi har iaf ett helt unikt växthus och vi har hunnit skörda flera kilo tomater och vi håller tummarna att våra majskolvar hinner mogna innan frosten kommer. Har ni någon fråga så skriv i kommentarerna eller fråga på instagram.

Tips på en egen markstamp

Som vi inte har nog med projekt igång så ska vi förbereda för ett växthus också. Ska berätta mer om det senare. Men jag tänkte tipsa om hur man kan göra en egen markstampare (markvibrator fast manuell).

Denna fick jag låna av grannen som svetsat fast två armeringsjärn på en gammal vikt med platt botten. 15 kilo väger själva vikten. Funkar fantastiskt bra även om man får en jävulsk träningsverk efter. Men helt gratis träning! Vikter brukar man snubbla över på loppisar under sommaren så håll utkik.

Infälld strömbrytare i timmervägg

När vi nu håller på med garderober på andra sidan i rummet så stötte vi direkt på patrull. På den väggen där det kommer bli garderob när vi är klara sitter strömbrytaren för taklamporna. Blir inte särskilt praktiskt om man måste krypa in i garderoben för att slå av och på lyset!

Så jag fick bli elektriker för en dag och flytta ut strömbrytaren och enda alternativet till vart den ska sitta är på timmerväggen. Jag gjorde så att jag fräste ut ett litet spår mellan stockarna och drog ny kabel där. Inte så djupt utan bara så att kabeln skulle rymmas. Sen tätade jag men det som vi hade tillgängligt – träfiberisolering. Måste säga att både infällningen i timmerstocken och tätningen blev bra. Kabeln syns inte och tätningen blev naturlig. Tänker jag ska byta till lindrev men det var slut hemma. Note to self; beställ mer lindrev, alltid bra att ha hemma.

Hålet för själva uttaget gjordes bara med en vanlig dosfräs som jag borrade in tillräckligt djupt. Sen fram med stämjärn och jacka ur. När det var klart kunde jag borra från den urtagna hålet till det lilla spår jag gjort med en sökarborr (om det heter så).

Snudd på klara

Nu är vi snudd på klara med garderoberna på första sidan. På motsatt sida av rummet ska en identisk lösning byggas. Också. Det som återstår, och syns i bilden, är att slipa och måla över spackel- och fogrester då vi gjort sista putsningarna. Tyvärr är mitt hantverk inte så pass bra ännu att jag klarar mig helt utan att foga. Men det blir bättre och bättre för varje bygge som görs.

Så här mysigt har våra barn nu när det ligger och spela tv-spel. Här har det ibland legat en 4-5 barn samtidigt. Fönstret vetter mot vår innergård så dom får en fin utsikt och kan hålla koll på oss vuxna när vi är ute o jobbar.

Dörrarna gjorde vi med överbliven takpanel som vi hade liggande. Den var relativt tunn så för att undvika att få dörren att slå sig använde vi oss av en mdf-skiva på 16mm som baksida. Får se om den står emot ev. vridningar i träet.

För att bryta av lite så använde vi samma panel till baksidan av tv-skåpet. Alla kablar går genom baksidan och in i garderoben. Där har vi själva tv-spelet och samlar alla sladdar. Förstår inte hur det kan bli så mycket sladdar överallt!

Nu drar vi igång med en identiskt bygge på andra sidan av rummet. Där vetter fönster norr och vi kommer inte ha en tv där. Där blir dagbädden mer bara för häng och att ligga och läsa. Men det blir två identiska garderober på vardera sida.

Spackling och inbyggda tv bänken

Då var allt gips på plats men inte helt utan problem. När vi började så var jag väldigt övertygad om att vi bara skulle göra vanliga dörrar. Dvs raka hörn utan något speciellt. Så fel jag hade.

Det syntes även i mitt förra inlägg att det skulle vara välvda dörrar till garderoben. Just där och då hade det väl inte slagit mig exakt hur bökigt det skulle bli att få till..
Till att börja med hade jag inte anpassat regelverket för det så det var något jag fick lösa i efterhand. Sen är det ju listerna i dörrposten som måste bli lite snyggare än vad dom är nu. Jag har aldrig basat trä förut så då fick man prova det också 🙂

Jag gjorde det jag trodde skulle bli enklast att göra och det funkade! Jag klöv upp ämnet i relativt tunna skikt, ca 9mm tjocka. Eftersom valvet inte är så stort kunde jag göra själva basningen över en stor kastrull bara. Tog lite tid att få dem tillräckligt mjuka men efter en stund så kunde jag börja böja i en form jag gjort i ordning. Så jag böjde dom i formen och limmade ihop två stycken. Behövde inte mer tjocklek än så. Sen kan man ju önska att jag hade mer kvistfritt material för några höll inte i böjningen men hade inte räknat med annat heller.

Här är även den numera ”klara” infällda TV bänken som blev riktigt bra. TVn passade bara fint. Nu ska det fogas, slipas och målas lite. Måste även ta upp ett hål för att dra igenom ström- och internetkablar.

Bygga garderober – Del 2

Innan vi börjar sätta skivor och klä in garderobsbyggena så måste vi sätta in hyllor. Vi gjorde enkla fasta hyllor i 16mm mdf. För att få dom lite stilare (dom ska målas innan allt är klart) satte vi en enkel list på framsidan.

I form och funktion väldigt enkla. Bara en 45×45 regel på timmerväggen och en i stommen. Enkelt och smidigt.

När hyllorna väl var på plats kunde vi börja sätta OSB och gipsskivorna. I den vänstra garderoben kommer vi enbart ha en klädstång och inte hyllplan. Stången kan vi montera in senare så den får vänta.

Som syns så fick vi till profilen mot gipsväggarna helt ok. Jag klarar inte av att få det 100% korrekt och helt klaff mot timmervägg och lister, är det någon som kan det? Efter gipsskivorna är på plats kommer vi gå med Gypsum och täta så det blir helt tajt.

Även skivan för dagbädden är på plats. Just nu är den inte monterad utan bara ditlagd. I den ska vi kapa ur en bit som vi sätter gångjärn på så vi får lite förvaring under dagbädden också. Den kommer ligga mellan dom två reglarna vi satte, syns här hur vi tänkt.

Det börjar synas hur slutresultatet ska bli. Man är alltid nervös när man börjar för själva process till slutgiltigt resultat är sällan vackert…

Bygga garderober – Del 1

En västerbottensgård är fantastisk på många sätt men en utmaning är att dom är långsmala. Det gör det lite knepigt att placera ut både rum och förvaringsmöjligheter. Det blir tillslut bara massa korridorer av allt. Sen att vi på övervåningen har ett snedtak omöjliggör någon standard lösning som att bara åka och köpa, montera och ställa på plats. Så det blir till att bygga själv.

Här är tanken att det ska bli en garderob till vänster om fönstret, en dagbädd under fönstret, och en garderob till höger (syns inte i bild). Nere till höger syns det hur vi nyligen har dragit nätverkskablar i hela huset. Ett projekt i sig som tog mycket tid. Man tycker ju att vi borde tänkt på det när vi gjorde om hela övervåningen…

Vi vill göra så liten påverkan på golv, tak och lister som vi kan. Rätt var det är (jag känner min bättre hälft) så ska detta bort och något nytt ska byggas istället. Så jag undviker att förstöra lister och får istället lägga lite kärlek på att kapa ut skivorna rätt. Det är ändå så knepigt det bara kan bli i och med timmerväggarna på sidorna – dom är inte direkt släta..

Regelverket är nu i stort sätt klart. En garderob till vänster, en till höger och en dagbädd med förvaringsmöjligheter under klar för att sätta skivor. Tanken är att det här utrymmen ska bli lite tvspels-häng-utrymme. Så vi ska bygga in tvbänken i garderoben till vänster.

Så här! Den är inte färdigmonterad här utan vi testar av att vi räknat allt rätt så TV faktiskt ryms här. Men det gjorde den 🙂

Nästa moment blir att sätta skivor. OSB och gipsskivor.

Pris per dosa när jag gör eget snus

Började göra eget snus mest för att jag tyckte det var roligt – inte för att det blir billigare än att köpa över disk. När jag väl började läsa på om det så är det numera inte speciellt svårt. Med internet nära till hands så kan man enkelt köpa både tobak, essenser/aromer och alla kemikalier som behövs. Själva processen att göra eget snus kan ni läsa om bl.a här.

Pris för en stock snus när man gör det själv

En normal snussats ger ganska precis 2 000 gram färdigt snus. Om man går och köper en dosa snus i butiken idag får man 42 gram snus för typ 60 spänn *huvva*. Så på en sats snus blir det tillslut 46-48 dosor snus om man jämför vikten på en man köper över disk.

En normal sats egentillverkad snus går lös på 426 kr i enklaste formen. Det är oftast den typen av snus jag tillverkar och då behövs bara tobak, arom och kemikalier. Det köper man allt färdigkomponerat. Tobaken kostar 329 kr och kemikalierna/aromerna 97 kr. Detta i skrivandets stund. Totalt 426 kr. Sen tillkommer ca 100kr i frakt om man inte köper stora mängder. Så jag tar med den kostanden också. Totalt alltså 526 kr för 2 kg snus. Per snusdosa blir det då 10,95 kr – 11,5 kr per dosa beroende på hur många dosor man får ut. En stock snus som man gör själv kostar alltså som mest 115 kr!

Man sparar en hel del pengar på ett år genom att göra eget snus

Jag behöver göra en sats snus varann månad ungefär. Att köpa en dosa General Lössnus på min lokala ICA butik kostar 56,90:- idag. Om jag räknar lite grovt gör jag av med 276 dosor snus på ett år. Det skulle kostat mig 15 704kr att köpa på ICA. När jag gör det själv kostar det 3 156 kr. Jag sparar 12 548 kr per år att göra mitt eget snus! Det är inte kattskit. Och min instas är relativt liten, du kan läsa om processen här.

Gör du eget snus? Skriv gärna en kommentar om dina erfarenheter. Funderar du på att göra eget snus, skriv också en kommenterar om du har några frågor.

Göra eget snus i tryckkokare – Smaksatt med Jack Daniels

Sen en ganska lång tid tillbaka har jag gjort mitt eget snus. Har inte gått så långt att jag odlar min egen tobak utan det köper jag färdigt från Kungssnus. Har alltid bara köpt en vanlig tobakssats (medium mald) och sen S:t Bernads färdiga essenssats som även innehåller lite mer kemikalier som behövs. Relativt snabbt o enkelt får jag ihop 2 kg snus med liten ansträngning. Denna gång tänkte jag däremot prova något nytt.

Egentillverkad snus med smak av Jack Daniels 🙂

Gillar att prova nya saker och nya smaker. Läste ett recept på Kungssnus som innefattar både 350ml Jack Daniels och rostat amerikans ek. Tänkte genast att – det där måste jag prova.

Så jag beställde hem allt som behövdes och tog en vända på Systembolaget.

Jag tillverkar alltid mitt snus i tryckkokare. Det går relativt snabbt men framförallt så luktar det inte. Iaf inte så mycket jämfört med att göra det i ugnen. Processen är rätt enkelt. Börja att blanda ihop salt, vatten och tobak. Denna gång även då rostad amerikansk ek. Jag har även i natriumkarbonat under värmeprocessen. Det luktar lite mer då men alternativet att hälla i det under bearbetningen efter är värre. Luktar väldigt kraftigt då och samtidigt kan jag inte ställa min assistent under fläkten. Men tryckkokare står naturligt under köksfläkten och då gör det inte så mycket att det luktar lite mer.

Vanligtvis fyller jag upp dem torra ingredienser med vatten till en totalvikt på 1650gr. Denna sats så ska jag fylla upp med 35cl Jack Daniels efter värmebehandlingen så jag gick på 1600 i totalvikt under värmebehandlingen av mitt snus.

Jag låter det stå 4.5-5 timmar i tryckkokaren. Måste ha i minst 1-1.5 l vatten i tryckkokaren så den inte kokar torrt mot slutet. Så igår efter middagen blandade jag ihop allt och la i snuset i tryckkokaren och där fick den stå medan jag gjorde annat.

När värmebehandlingen är klar ställer jag jag kastrullen (den som står i tryckkokaren) i vår matkällare för att svalna över natten. När allt har svalnat så väger jag snuset igen bara för dubbelkolla. Sen väger jag upp grundaromen, essens (denna gång då Jack Daniels) och vatten till en slutvikt på 2000gr. Låter det köra ett tag i assistenten sen häller jag i Gummi Arabicum och kör allt i 20 min till.

När allt detta är klart får snuset vila ett par veckor, i bästa fall 🙂 Ibland är det kris o då blir det dagar men det är inte att rekommendera. Det blir lite fel i pH halten då och kan vara irriterande för tandköttet. Så bästa är att göra snus med framförhållning så det får vila till sig ordentligt innan det ska in under läppen.

Jag återkommer/uppdaterar med en recension på mitt hemmagjorda snus smaksatt med Jack Daniels och hårt rostad amerikans ek.

Rivning av Griba möbler – och vi räddar några fönster

Lite sorgligt är det allt när stadsbilden förändras och gamla hus får vika undan för nya hemska punkthus. Tyvärr fanns det väl inte mycket att göra åt en sånt stort bygge som Griba Möbler i Umeå huserade i. Trist men var ju inget oväntat att små lokala aktörer skulle duka under när bjässar som IKEA gör intåg på den lokala spelplanen.

Rivningen av Griba möbler

Den har varit på gång länge nu och jag cyklar förbi där varje dag på väg och på väg hem från jobbet. Och jag har sneglat varje dag på dem gamla stora skyltfönstren och undrat vad som ska hända med dom.

Nu blev det så otroligt lyckat att grannen ringde mig häromkväll – också en lite byggnadsvårdsnörd – och berättade att han hade fått ok på att rädda det som räddas kan. Dagen efter skulle resten av huset rivas ned. Han fixade inte att göra allt själv så mot ersättning, dvs vi delar på allt, så erbjöd ju jag mig såklart att hjälpa till. Sagt och gjort – ut i minus 21 grader kl 19.30 på kvällen och börja riva!

Ovan ser ni vart fönstren satt och kanske får en uppfattning om hur STORA dom här skyltfönstren faktiskt är. Men med sticksåg, bräckjärn o hammare gick det faktiskt relativt smärtfritt att få lös dom i ett stycke.

Exakt så här stora är dom. Vi misstänker att innerglasen kan vara kulturglas, det har sett ut så när man ser dom på håll men vi är inte helt säkra. Det jag vet med säkerhet är att jobbet att rädda fönstren kostade mig ett uppsvullet knä. Måste smällt i det men framförallt tog det stryk av stå på knä i snön och riva fodret. Inte nyttigt. Men nu står dom här! Tanken är att dom ska användas till vårt orangeri och det som blir över kommer vi använda för att rädda andra gamla fönster vi har.

Återbruk i bästa bemärkelsen!